Øk boligens verdi med ildsted


Lesetid:

Mange ser etter ildsted når de skal velge bolig. Høyest på ønskelisten står kakkelovnen og svenskeovnen, etterfulgt av rentbrennende ildsteder. – Du kan potensielt få igjen to til tre ganger av investeringen din ved salg av boligen, sier Mats V. Lomsdal hos Nordvik Frogner.

Et ildsted er ikke bare en investering for de som ønsker en varm og lun bolig. Det kan også få hjemmet ditt til å stige i verdi, og friste potensielle boligkjøpere ved salg.

– Ved å velge bolig med ildsted kan du potensielt få igjen to til tre ganger av investeringen din når du selger. Jeg vil si at en boligs verdi øker med et ildsted, sier Mats V. Lomsdal, eiendomsmegler og partner hos Nordvik Frogner.

Lomsdal forteller at de ser etterspørsel etter ildsteder hos kjøpere av større klassiske boliger og leiligheter, og at mange ønsker seg en kakkelovn eller svenskeovn. Rentbrennende ildsteder er også ettertraktet, da kjøperne er ute etter ildsteder som er lette å fyre i.

De som skal kjøpe større leiligheter eller hus er mer opptatt av ildsted enn de som skal kjøpe førstegangsleiligheter. Der førstegangskjøpere ofte prioriterer lave boutgifter og beliggenhet, vil andregangskjøpere prioritere fasiliteter som balkong, heis, parkeringsplass – og ildsted. Dette blir dermed regnet som de viktigste kriteriene som kan trekke opp prisen på en bolig.

– Det trenger ikke nødvendigvis å koste så mye å sette inn et ildsted, og det er noe som er interessant for mange på boligjakt. Det finnes mange fine løsninger som kan heve inntrykket av en bolig, og her er det lurt å be om råd fra fagfolk slik at du finner en løsning som passer best for deg og din bolig, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for bærekraftige ildsteder og skorsteiner.

– Ildsted er en tilleggsfaktor som mange kjøpere verdsetter høyt. Et ildsted er med på å øke helhetsinntrykket av boligen, og det er gjerne atmosfæren og følelsen som ildstedet gir som er ønsket. Mange ønsker seg ildsted for kosens skyld og ikke bare for varmen, sier Lomsdal.

Men med de høye strømprisene som har vært det siste halvåret, er det også mange som ser på det som en fordel at boligen har en alternativ oppvarmingsmetode.

– Mange som kommer på visning spør oss om hva strømforbruket i boligen har vært på, og vi ser at de senker skuldrene litt når de ser at boligen har et ildsted, forteller Lomsdal.

Man with glasses
Mats V. Lomsdal hos Nordvik Frogner

 

Meld inn nytt ildsted

Før du går i gang med å sette inn nytt ildsted, er det noen praktiske regler og krav som du må sette deg inn i. Det er et formelt krav om at nye ildsteder skal meldes inn til kommunen og feiervesenet. Meldeskjema finner du på hjemmesiden til Feiermesternes landsforening eller på hjemmesiden til kommunen din. For å sette opp ildsted kreves det at du har skorstein, og søker brannvesenet om tillatelse. Bor du i leilighet skal også styret informeres om anskaffelsen.

 

Bruk kvalifiserte montører

Selv om du i praksis kan sette inn ildstedet selv, anbefaler brannvesenet likevel å bruke kvalifiserte montører. Ved salg av bolig er det, som følge av ny avhendingslov, viktig å ha brukt fagfolk som kan vise til kvitteringer og papirer på riktig utført arbeid, om noe skulle være galt. Det er enklere å få en fagperson til å rette på feil, enn å sitte igjen med arbeidet selv. Hos Norsk Varme finner du en liste over sertifiserte montører som kan brukes.

 

Hva slags ildsted kan du gå for?

Ovner av støpejern og stål
Ildsteder av støpejern eller stålplater er de vanligste ovnstypene i Norge. Det lages mange ulike typer jernovner, fra små kaminer, peisinnsatser og vedkomfyrer til store etasjeovner. Disse ovnene gir effektiv varme med gode muligheter til rask regulering av effekten. Moderne ovner er laget for å gi god varmeøkonomi og renest mulig røykgassutslipp.


Kakkelovn
Magasinovner er murte ovner som ofte veier over ett tonn. Disse ovnene lagrer varmen fra forbrenningen i murmassen og avgir behagelig varme til rommet i flere timer etter at forbrenningen er avsluttet. Typiske eksempler på magasinovner er kakkelovner. Før du går til innkjøp av en slik ovn er det viktig å sjekke at gulvet tåler vekten fra ovnen.


Klebersteinsovn
Klebersteinsovner har en såkalt høy varmemagasinerende evne. Klebersteinsovnen er omtrent like tung som granitt, men er samtidig porøs, slik at det er mye luft mellom steinmolekylene. Dette gir den en unik evne til å holde på varmen. Varmer man kleberstein og granitt til 1000 grader, vil granitten bli kald fire ganger raskere enn kleberstein. En massiv klebersteinsovn gir en jevn, myk og behagelig varme som varer lenge. Du kan også få en støpejerns- eller stålplateovn med omramming av kleberstein, der du vil få noe varmelagring i steinen etter at ilden har sluknet. Likevel kan temperaturen i rommet bli høyere enn ønsket og selve varmelagringen er mer begrenset enn i en massiv klebersteinsovn.


Pidestallsovn
Pidestallsovner står, slik navnet tilsier, på en pidestall. De er tidløse og minimalistiske med glassdører som gir godt innsyn til flammene. De er konvensjonsovner som passer godt til tilleggsoppvarming eller i andre sammenhenger hvor varmebehovet ikke er for stort, samtidig som de er lette å betjene og vedlikeholde.

les mer