Inspirasjon

 • Denne boken gir deg «svart belte» i vedfyring

  Denne boken gir deg «svart belte» i vedfyring

  På jakt etter julegavetips, men usikker på hva du skal gi? Med boka «Vedfyreren, om ved og vedfyring» får du svar på alt du lurer på – fra innkjøp, lagring og fyring med ved, til tips for opptenning av bål ute og intervjuer med dedikerte vedfyrere. Og boka passer like godt for både nye og rutinerte vedfyrere, ifølge forfatter Øyvind Stranna Larsen. 

 • Vedfyringens dag har etablert seg som en tradisjon blant nordmenn

  Vedfyringens dag har etablert seg som en tradisjon blant nordmenn

  I år er fjerde året Vedfyringens dag markeres. 2. oktober er blitt en merkedag – og trivsel rundt flammene har satt seg som en tradisjon hos mange nordmenn. Også i år var det en stor suksess, der ildstedentusiaster over hele landet viet stor oppmerksomhet og engasjement til dagen.

 • Vedfyringens dag: Fire grunner til å fyre i ildstedet

  Vedfyringens dag: Fire grunner til å fyre i ildstedet

  Snart er det høstferie og søndag 2. oktober er det Vedfyringens dag. Med rekordhøye strømpriser, dårlig vær og kulde som nærmer seg, frister det å sette seg ned og finne roen foran flammene. Her er fire gode grunner til å fyre opp ildstedet ditt i anledning Vedfyringens dag.

 • Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!

  Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!

  Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i vår egen stue. 2. oktober 2022 markeres Vedfyringens dag for fjerde gang.

 • Slik får du fyr i ildstedet til Vedfyringens dag

  Slik får du fyr i ildstedet til Vedfyringens dag

  Nordmenn elsker vedfyring og mange fyrer jevnt i ildstedet gjennom vinteren. Men hvordan få fyr i ildstedet på mest effektiv måte? I anledning Vedfyringens dag 2. oktober har vi samlet noen kjente og mindre kjente tips for hvordan du kan fyre på en trygg og god måte.

 • Vedfyringens dag: Hvordan brannsikre skorsteinen?

  Vedfyringens dag: Hvordan brannsikre skorsteinen?

  Det varmer godt for både kropp og sjel når veden spraker og vi kikker inn i de gylne flammene. Høye strømpriser fører til at ni av ti nordmenn som har et ildsted fyrer med ved, men fyring krever også at man tar forholdsregler. I anledning Vedfyringens dag 2. oktober gir vi deg derfor tipsene til hvordan du fyrer på en trygg og sikker måte. 

 • Vedfyringens dag: Hvordan rengjøre ildstedet?

  Vedfyringens dag: Hvordan rengjøre ildstedet?

  2. oktober markeres Vedfyringens dag igjen. Med skyhøye strømpriser og kaldere tider i vente, er det høysesong for vedfyring. Halvparten av oss fyrer daglig med ved, og det er lurt å ha sjekket og klargjort ildstedet på forhånd, slik at du med trygghet kan fyre og hygge deg foran flammene.

 • Uterommet har blitt viktigere for nordmenn de siste årene – utepeis og pizzaovn er fortsatt populært

  Uterommet har blitt viktigere for nordmenn de siste årene – utepeis og pizzaovn er fortsatt populært

  De siste to årene har nordmenn virkelig fått øynene opp for uteprodukter som pizzaovn, bålpanne og utepeis, og trenden står seg også i år. Matlagingsmuligheter ute pekes på som det nordmenn ønsker seg mest i år.

 • Skreddersydde peisinnsatser og hvite vedovner er hett denne sommeren

  Skreddersydde peisinnsatser og hvite vedovner er hett denne sommeren

  Mange nordmenn slår på stortromma når de først skal investere i nytt ildsted, og trender som går igjen er skreddersydde ildsteder, mer vågale fargevalg og å bruke peisen som romdeler. Vi ønsker fortsatt å se mest mulig ild, så store glassflater holder seg også på trendtoppen.

 • Øk boligens verdi med ildsted

  Øk boligens verdi med ildsted

  Mange ser etter ildsted når de skal velge bolig. Høyest på ønskelisten står kakkelovnen og svenskeovnen, etterfulgt av rentbrennende ildsteder. – Du kan potensielt få igjen to til tre ganger av investeringen din ved salg av boligen, sier Mats V. Lomsdal hos Nordvik Frogner.

 • Vedovnen er selve hjertet i DNT-hytta

  Vedovnen er selve hjertet i DNT-hytta

  Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det ekstra deilig å kunne slappe av foran et stemningsfullt ildsted. Alle hyttene til Den Norske Turistforeningen har ovner, men mange av dem er gamle. I 2020 fikk DNT flere nye vedovner i gave fra Norsk Varme. Nå er mange av de nye ovnene på plass på hyttene og klare for besøk.

 • Dette bør du vite om kakkelovnen

  Dette bør du vite om kakkelovnen

  Nye tall fra ildstedsbransjen viser at mange nordmenn har brukt koronatiden og oppsparte midler på å investere i drømmeildstedet. Også de dyrere ovnene går nå som varmt hvetebrød. Men hvor kommer kakkelovnen fra, og hva er det som gjør den så attraktiv?

 • Vedfyringens dag har kommet for å bli

  Vedfyringens dag har kommet for å bli

  For tredje gang ble Vedfyringens dag 2. oktober markert med stor iver. Ildstedentusiaster fra fjernt og nært engasjerte seg for dagen, og delte sin kjærlighet for vedfyring. Med rekordhøye og kraftig svingende strømpriser, seiler vedfyring også opp som en viktig oppvarmingskilde denne høsten.

 • Vedfyringens dag: Fire grunner til å fyre i ildstedet

  Vedfyringens dag: Fire grunner til å fyre i ildstedet

  Snart er det høstferie og lørdag er det Vedfyringens dag. Med dårlig vær, kortere dager og kulde som nærmer seg, frister det å sette seg ned og finne roen foran flammene. Her er fire gode grunner til å fyre opp ildstedet ditt i anledning Vedfyringens dag.

 • Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!

  Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!

  Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i vår egen stue. 2. oktober 2021 markeres Vedfyringens dag for tredje gang.

 • Vedfyringens dag: Hvordan rengjøre ildstedet for høstsesongen?

  Vedfyringens dag: Hvordan rengjøre ildstedet for høstsesongen?

  2. oktober markeres Vedfyringens dag og starten på fyringssesongen. Med skyhøye strømpriser, gradestokken som faller og høsten som nærmer seg er det høysesong for vedfyring. Da er det lurt å ha sjekket og klargjort ildstedet på forhånd, slik at du med trygghet kan fyre og hygge deg foran flammene.

 • Fortsatt stor pågang på utepeis

  Fortsatt stor pågang på utepeis

  Etterspørselen etter utepeiser, bålpanner og pizzaovner har eksplodert under pandemien. Mange planlegger for norsk sommer, og investerer i stemningsskapende elementer for uteplassen.

 • Peistrender 2021: Farger i fyr og flamme

  Peistrender 2021: Farger i fyr og flamme

  Det siste året har farger blitt stadig mer populært som interiørtrend, og dette har også smittet over på ildstedsbransjen. Mange kunder etterspør nå mer utradisjonelle farger på ildstedene, og det ser ut til at trenden har kommet for å bli.

 • Peistrender 2021: Ildstedet skal integreres som et sentralt møbel i hjemmet

  Peistrender 2021: Ildstedet skal integreres som et sentralt møbel i hjemmet

  Vi vil se mer flammer og utforme vår egen stil, der ildstedet utgjør en viktigere del av rommets interiør enn tidligere. Plassbygde peiser og peisinnsatser øker i popularitet, og vi vil ha større glass for bedre innsyn til flammene. Dette er årets heteste peistrender.

 • Ildstedet forbindes med ro, stemning og tid med familie

  Ildstedet forbindes med ro, stemning og tid med familie

  På mørke og kalde vinterdager oppleves det som ekstra verdifullt å ha et ildsted å slappe av rundt. Mange forbinder ildstedet med trivsel, varme og koselige øyeblikk. Hege Kristin Engan, Inge Mauseth og Annette Stene Seljen er ildstedentusiaster som fyrer for både varme og kos.

 • Varmt engasjement for Vedfyringens dag

  Varmt engasjement for Vedfyringens dag

  For andre gang ble Vedfyringens dag 2. oktober markert med stor suksess. Det skortet ikke på engasjementet fra ildentusiaster over hele landet, med markering hos forhandlere, båltime, arrangement av Naturvernforbundet og gaveoverrekkelse til Turistforeningen.

 • Fire grunner til å fyre i ildstedet i anledning Vedfyringens dag

  Fire grunner til å fyre i ildstedet i anledning Vedfyringens dag

  Denne uken er det høstferie og fredag er det Vedfyringens dag. Med dårlig vær, kortere dager og kulde som nærmer seg, frister det å sette seg ned og finne roen foran flammene. Her er fire gode grunner til å fyre opp ildstedet ditt.

 • Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!

  Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!

  Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i vår egen stue. 2. oktober 2020 markeres Vedfyringens dag for andre gang.

 • Vårens store trend: Stor økning i salg av utepeiser og bålpanner

  Vårens store trend: Stor økning i salg av utepeiser og bålpanner

  Det selges over dobbelt så mange bålpanner nå, sammeliknet med samme tid i fjor. Mange bruker mer tid hjemme på å gjøre det hyggelig i hagen eller på uteplassen, og utepeis er en av sesongens store trender.

 • En annerledes påske

  En annerledes påske

  Hytteforbud, karantene og sosial distanse – påsken 2020 er annerledes enn mange hadde forestilt seg. Da gjelder det å gjøre det beste av situasjonen! Vi spurte tre i bransjen om deres beste tips denne påsken.  

 • Dette er peistrendene for 2020

  Dette er peistrendene for 2020

  Utvalget er større enn noen gang, og nå vil vi blant annet ha peisen i flere farger og se flammene fra flere rom.

 • Utepeisen er midtpunktet på hytta

  Utepeisen er midtpunktet på hytta

  Hytta til Heidi Faye Knudsen og mannen er to år gammel, og ligger i vakre omigvelser på Vaset i Valdres. Som interiørentusiast har Heidi lagt vekt på et stilrent uttrykk med fokus på kos for familie og gjester. Og mest kos, det får de fra utepeisen.

 • Sommerens heteste utepeiser

  Sommerens heteste utepeiser

  Peis ute kan brukes til å forlenge de etterlengtede sommerkveldene. Den kan også erstatte grillen.

 • Hett utenfor stua

  Hett utenfor stua

  Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvor du kan installere en peis. Hva med å plassere peisen eller ovnen på kjøkkenet, ute – eller på badet?

 • Stadig flere vil ha peis som romdeler

  Stadig flere vil ha peis som romdeler

  – Å bruke peisen til å dele rom er både estetisk fint og praktisk. 

 • Dette er peistrendene for 2019

  Dette er peistrendene for 2019

  I 2019 skal det blant annet være rette flater, rent design og mer farger.

 • Hva hadde vi vært uten levende ild?

  Hva hadde vi vært uten levende ild?

  Ny forskning viser at det menneskelige sinn kan ha blitt påvirket av synet av levende ild. Tenk litt på det neste gang du lar tankene vandre mens du stirrer inn i peisen.

 • – Peis har langt på vei blitt skreddersøm

  – Peis har langt på vei blitt skreddersøm

  Midtpunkt eller veggpryd? En peis kan mures opp på forskjellige måter og tilpasses de fleste ønsker. Du har også utallige varianter og størrelser du kan velge mellom. Det er kun fantasien som setter grenser, men en ting er felles – de fleste kunder ønsker seg stort innsyn til flammene.

 • Peis ute, peis inne

  Peis ute, peis inne

  …peis i hjertet, peis i sinnet! 

 • Denne peisen har du aldri sett maken til!

  Denne peisen har du aldri sett maken til!

  I hytta Gulhåbu møter du ikke bare levende ild ved peisen.

 • Gjestene foretrekker peiskos

  Gjestene foretrekker peiskos

  – Peisen har vist seg å være svært god å ha når vi har overnattingsgjester. Da blir det fyrt fra morgen til kveld slik at det blir godt og varmt i gjesterommene på loftet.

 • Hett med utepeis

  Hett med utepeis

  Utepeis er et hett objekt å ha i hagen. Kjedene melder at de utvider sortimentene sine etter stor etterspørsel fra forbrukerne. Stadig flere ønsker en utepeis som også kan brukes til matlagning.

 • Peisen gir liv til stua

  Peisen gir liv til stua

  Peisen var det første Karen Elisa la merke til da hun var på visning i det som skulle vise seg å bli drømmehjemmet. Hun falt pladask for den innmurte peisløsningen. 

 • Ut med parafin – inn med vedkubber

  Ut med parafin – inn med vedkubber

  Det er lenge siden Mari Anette har gledet seg så mye til høsten. Hun har nemlig installert ny vedovn. Nå ser hun frem til kjølige høstkvelder hvor regnet pisker mot ruten. Perfekt vedfyringsvær. 

 • Ett hus – tre peiser

  Ett hus – tre peiser

  I huset på Haugsbygd i Hønefoss er de helt avhengig av å fyre på vinterstid. 

 • Heller vedovn enn varmepumpe

  Heller vedovn enn varmepumpe

  Valget var enkelt, men Renate Myrvik hadde ett krav til vedovnen. 

 • Peis var en selvfølge

  Peis var en selvfølge

  – Å fyre opp i peisen er blitt et must. Det er noe som mangler hvis vi ikke har gjort det!

 • Ikke bare fin, men også veldig viktig

  Ikke bare fin, men også veldig viktig

  Jannicke Eriksen fra Lillestrøm kjøpte og renoverte hus fra 50-tallet. Det var ikke gjort noe i huset siden tidlig 80-tall, og derfor var det bare å brette opp armene og gyve løs.

 • Vraket vedkurven

  Vraket vedkurven

  Charlotte ønsket å gi peisen et naturpreg, og bestemte seg for å bygge sin egen vedhylle. 

 • – Peisen er husets hjerte

  – Peisen er husets hjerte

  Janne Berntzen Sellgren fra Trøndelag har designet sin egen peis – og kunne ikke ha vært mer fornøyd. 

 • Oppskrift på en perfekt vinterkveld

  Oppskrift på en perfekt vinterkveld

  Lite slår det å nyte en varm kopp med sjokolade foran peisen. 

 • Snart oppheves bålforbudet

  Snart oppheves bålforbudet

  Nå kan du snart ta med deg grillpølsene ut i skogen igjen.

 • Peisen gjør deg mer avslappet – ja, det er bevist!

  Peisen gjør deg mer avslappet – ja, det er bevist!

  Føler du deg ekstra avslappet når du nyter kaffe og en bok foran peisen? Det kan faktisk være at du er nettopp det.

 • Finn roen foran peisen

  Finn roen foran peisen

  – For meg symboliserer ild og flammer: lys, varme, kjærlighet, renhet og renselse, sier mindfulness instruktør Guro E. Johansen.

 • Interiørdesignerens peistips

  Interiørdesignerens peistips

  Lurer du på hvor peisen bør stå eller hvilken fasong du bør velge? Interiørdesigner Nina Kristin Svean gir deg sine peistips.

 • Mindfulness i peisestua

  Mindfulness i peisestua

  Slik praktiserer du mindfulness foran peisen. 

 • Her bør du plassere peisen

  Her bør du plassere peisen

  Interiørdesigneren veileder Hvor og hvordan peisen plasseres i et rom, er ikke uten betydning. Mange synes kanskje at det er vanskelig å velge den beste plasseringen. Nina Svean, interiørdesigner hos Sveandesign, deler sine tips med de som er i tvil.

 • Vedovner og design

  Vedovner og design

  Interiørdesigner Nina Svean forteller om mulighetene. Peis på hytta, i leiligheten eller i huset- peis er veldig aktuelt og er en flott kilde til kos og varme, sier interiørdesigner Nina Svean. Det er utrolig mange fasonger og stiler å velge mellom, så det er mange valg som må tas, fortsetter designeren fra Sveandesign.