Dette bør du vite om kakkelovnen


Lesetid:

Nye tall fra ildstedsbransjen viser at mange nordmenn har brukt koronatiden og oppsparte midler på å investere i drømmeildstedet. Også de dyrere ovnene går nå som varmt hvetebrød. Men hvor kommer kakkelovnen fra, og hva er det som gjør den så attraktiv?

Det har vært en trend over mange år at nordmenn velger å bruke litt ekstra på ildstedet når de først pusser opp hjemme eller bygger seg nytt hus eller hytte. Det siste året har likevel vært helt unikt og ildstedsbransjen har hatt en god salgsoppgang, også på dyrere ovner.

Lars Morten Ringdal, daglig leder i Alfa Varme i Geithus, forteller at de i 2020 doblet omsetningen i segmentet for eksklusive ildsteder og at salget fortsatt går godt.

– Vi har blant annet hatt mellom 10-15 prosent økning i salget av kakkelovner, som vanligvis selges for rundt 120 000 til 150 000 kroner, sier Ringdal.

 

Kakkelovnen kan lagre varme i flere timer etter avsluttet fyring

Kakkelovn eller «svenskeovn» som det også kalles, er et lukket ildsted som tradisjonelt ble bygget opp med teglstein. I dag benyttes i stor grad ferdig støpte elementer av varmelagrende materialer, som olivinstein, og kakkelovnen er kledd med glaserte keramiske fliser, såkalte kakler. Kakkelovnen brukes til oppvarming av boliger og fyres med ved.

Denne type ovn utnytter veden på en svært effektiv måte fordi røyken sirkulerer i et innebygd kanalsystem, som langsomt avgir varmen fra ovnen og ut til de bekledde kaklene. Kaklene har så den funksjonen at de lagrer varmen.

Kakkelovnen var kjent i senmiddelalderen i Alpene og Sør-Tyskland, da som en bileggerovn. Slike ovner ble også brukt i de nordiske landene, men var da kun forbeholdt de øverste sosiale lag. På 1700-tallet ble kakkelovnen videreutviklet i Sverige, hvor den fikk særlig stor utbredelse og utkonkurrerte ovner av støpejern som varmekilder i hus. Det er en av grunnene til opphavet av navnet «svenskeovn», siden kakkelovner på den tiden var den viktigste varmekilden i svenske hjem.

 

Stor tetthet av kakkelovner i klassiske, gamle leiligheter i Oslo

Kakkelovnens inntog i Norge sammenfalt med byggingen av Slottet, og det var svenske kakkelovnsmakere som satt slottets nærmere 52 kakkelovner. Som følge av dette kom de første kakkelovnene på plass fra midten av 1800-tallet på Frogner og i områdene rundt. Det er stor tetthet av kakkelovner i klassiske, gamle leiligheter på Frogner og mot Majorstuen.

Ringdal i Alfa Varme forteller at de eksklusive ildstedene bedriften har solgt det siste året har gått til både hus og leiligheter.

– Den typiske kunden har sett tilsvarende ovn et sted, og tar kontakt med oss fordi de ønsker noe lignende. Slike investeringer er ofte en kombinasjon av at kunden ønsker å bruke ildstedet som varmekilde og som et møbel i hjemmet. Oppvarming er nok ikke alltid førsteprioritet når kundene vil ha eksklusive ildsteder, for mange er designet og det estetiske med ildstedet viktigere.

Han forteller at denne typen ildsteder ikke er av de enkleste å få på plass.

– Det er mye jobb med klargjøring av underlaget der denne typen ildsteder skal stå og selve monteringen av ildstedet er også krevende. En standard kakkelovn veier omkring 1300 kg, men tilpassede modeller kan komme opp imot 2000 kg. Ovnen må stå på et bærende fundament, så da må vi i noen tilfeller støpe underlaget eller lage en stålkonstruksjon. Men det ekstra arbeidet er verdt det for kundene når det vakre ildstedet endelig er på plass.

 

Velg en kakkelovn som er testet og godkjent av et nordisk institutt

For å være sikker på at kakkelovnen du kjøper er trygg å bruke og har god kvalitet, er det viktig å velge et produkt som er testet og godkjent av en kjent testinstans i Norge, Sverige eller Danmark, som Sintef, Sveriges Tekniska Forskningsinstitutt og Dansk Teknologisk Institutt.

– Tester fra andre strøk og aktører vet vi ikke nok om, og da kan vi heller ikke garantere for kvaliteten eller for selgerens seriøsitet. Velg produkter og leverandører som tester etter nordiske forhold, for å være på den sikre siden, sier Ringdal.

les mer