Dette bør du sjekke før du kjøper peis


Lesetid:

Det er flere ting du må forholde deg til når du skal kjøpe ny peis. 

Dette bør du sjekke før du går til en butikk, på jakt etter en ny peis. Det kan spare deg for en bomtur!

1. Tåler bjelkelaget vekten av den nye peisen?

Ifølge norsk standard kan man belaste hver kvadratmeter 150 kg. Bjelkelaget etter norsk standard holder kravene for frittstående ildsteder og peisinnsatser med prefabrikkerte omramminger. Dersom du bor i et eldre hus og er i tvil vedrørende bæring, ta kontakt med teknisk kontor.

2. Hvordan er huset peisen skal stå i?

Finn ut om boligen er bygd før eller etter TEK10. Skorsteinen trekker luft gjennom peisen. Men hvis boligen er veldig tett kan du få problemer med ildstedets funksjon. Det er viktig å velge et ildsted som fungerer godt på lav varme hvis du bor i et lavenergihus eller et som er nyere.

3. Hvor stort rommet peisen skal plasseres?

En tommelfingerregel er at du kan regne rundt 80w per kvadratmeter, takhøyde 2,4 meter.

4. Hvor skal peisen plasseres?

Det kan være lurt å ta med en tegning som viser hvor du ønsker at peisen skal plasseres i forhold til skorsteinsløp, brannmur og møbler når du skal kjøpe ny peis. Husk å vurdere hvor du vil få mest mulig innsyn til flammene. Noen peiser er bygd for å kunne stilles tett på brennbart materiale. Andre krever en brannmur. Det er mulig å sette på en utenpåliggende brannmur.

5. Hvilken type pipe er det på huset, hvordan er den plassert og hvilken lengde har den?

For at peisen skal fungere optimalt bør det kobles på en pipe med en innvendig diameter større enn røykavgangen til peisen. En tommelfingerregel er at 1 meter skorstein skaper 4 Pascal trekk. Få peiser fungerer på mindre enn 12 Pascal trekk.

6. Hvor gammel er pipen? Har du sjekket om pipen er tett?

Hvis du er usikker på om pipen fungerer som den skal kan en peisforhandler eller feiervesenet hjelpe deg. Det er mulig å rehabilitere gamle piper, eller alternativt montere en stålskorstein.
Gamle uttak som ikke skal benyttes må tettes. Har brannmuren riktig størrelse i forhold til krav i bruks- og monteringsveiledningen. Husk at bruks- og monteringsanvisningen er et verdidokument som skal oppbevares sammen med andre viktige dokumenter.

les mer