Denne boken gir deg «svart belte» i vedfyring


Lesetid:

På jakt etter julegavetips, men usikker på hva du skal gi? Med boka «Vedfyreren, om ved og vedfyring» får du svar på alt du lurer på – fra innkjøp, lagring og fyring med ved, til tips for opptenning av bål ute og intervjuer med dedikerte vedfyrere. Og boka passer like godt for både nye og rutinerte vedfyrere, ifølge forfatter Øyvind Stranna Larsen. 

– Etterspørselen etter ved og interessen for vedfyring er nå enorm. Både gamle og nye ildstedentusiaster tar kontakt med oss og spør etter ved. Vi har derfor samlet alt det man kan lure på om ved og vedfyring i en bok, med tips og noen artige historier også, sier Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved, Forum for vedprodusenter og forfatter av boken «Vedfyreren, om ved og vedfyring».
 

1,2 millioner nordmenn fyrer med ved

Målet med boka er at du som leser skal få større kunnskap om vedfyring slik at du får mest mulig nytte av veden, og at den slik bidrar til kos, varme og glede. Ifølge SSB var det 1,2 millioner husholdninger som fyrte med ved i fjor, i tillegg til mange hytter og fritidsboliger. Det samsvarer med undersøkelser fra Norsk Varme, som viser at halvparten av befolkningen fyrer daglig, og fire av fem fyrer minst en gang i uken. Det er med andre ord mange vedfyringsentusiaster rundt om i Norge.

– Boken inneholder alt en vedfyrer trenger å vite, og etter du har lest den kvalifiserer du til «svart belte» i vedfyring. Den er nyttig for alle som liker å fyre med ved, uansett om det skjer i ildsteder hjemme, på hytta, i bålpanne eller på tur i skogen, sier Stranna Larsen.

«Vedfyreren, om ved og vedfyring» gir en grundig innføring i innkjøp, lagring og fyring med ved, og den gir også praktiske tips om hvordan du kan fyre opp bål ute på en bærekraftig måte. Ett kapittel er også viet ovner og peiser gjennom tidene, i tillegg til intervjuer med dedikerte vedfyrere fra hele landet og fortellinger om vedfyringens kulturhistorie.

 

Vedfyringsentusiaster fra nord til sør

Stranna Larsen har i arbeidet med boken reist rundt i Norge for å intervjue mennesker som kan sies å være ekstra opptatt av vedfyring. Han har blant annet intervjuet forsker Morten Seljeskog i SINTEF, som arbeider med å utvikle fremtidens forbrenningsteknologier og med det morgendagens vedovner. I Kongsberg besøke forfatteren Gunnulv Dale Lindtvedt, som har en stor vedkjele som gir vannbåren varme til flere bygninger. Og i Gudbrandsdalen fikk både Guro Vollen og kunstner Torbjørn Kvasbø besøk. Vollen har en spesiell bolig der oppvarmingen kombineres av solfangere på taket og en vedkomfyr med varmekappe. Komfyren gir både strålevarme til kjøkkenet og varmt vann til sentralfyringsanlegget. Kvasbø lager keramikk-kunst i en gedigen mursteinsovn, og bruker en teknikk som ble utviklet av kineserne for over 25.000 år siden.

 

Be alltid vedselgeren om å dokumentere vedens fuktighetsprosent

Øyvind Stranna Larsen sin lidenskap for vedfyring begynte da han var barn og hjalp sine besteforeldre med å spikke opptenningsstikker. Det var en viktig jobb, og han var stolt over hvordan stikkehaugen vokste og hvor lett det var for besteforeldrene å fyre i peisen med hans stikker.

– Varmen fra vedfyring er jo helt unik, og det er en helt spesiell kos knyttet til vedfyring når du hører knitringen og ser de flotte flammene, sier han.

Stranna Larsen er utdannet innen skogbruk og naturforvaltning fra Norges Miljø-og biovitenskapelige universitet, og han har lang praksis som skogbrukslærer ved landbruksskole og som rektor ved skogskole. Stranna Larsen har i mange år også arbeidet som fagsjef for Norsk Ved, Forum for vedprodusenter.

– Med de høye strømprisene som forventes utover vinteren, er det gode muligheter for at nordmenn kan spare penger på å fyre med ved. Det er derfor viktig at du som vedfyrer har kompetanse til å beregne energiprisen på veden som selges, slik at du kan sammenlikne denne med strømprisene. Du bør også alltid be vedselgeren om å dokumentere fuktighetsprosenten i veden ved hjelp av fuktighetsmåler, siden veden må være tørr. I boken får du også god veiledning om dette, avslutter han.

les mer