Brennende engasjement for Vedfyringens dag


Lesetid:

Nordmenn elsker vedfyring, og fire av fem av oss fyrer jevnt i ovnen gjennom hele den kalde årstiden. Den aller første Vedfyringens dag 2. oktober ble markert med stor suksess.

Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i vår egen stue. Vedfyringens dag 2. oktober er en ny, årlig markering i regi av Norsk Varme, der bransjen går sammen om å fremme vedfyring. Dagen ble feiret med stor entusiasme over hele landet, med båltenning, konkurranser og ekstra fokus på kos og hygge rundt ildstedet, ikke minst gjennom båltimen mellom klokken 20.00 og 21.00.

En fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Norsk Varme viser at nordmenn flest forbinder ildstedet sitt med kos og hygge. Men det har også verdi på andre måter. For to tredeler av oss er vedfyringen viktig for å holde hjemmet trygt og varmt.

Vi fyrer med ved

Steinar Vigdal prater om vedfyring på Vedfyringens Dag

Fire av fem nordmenn fyrer med ved i den kalde årstiden. Det er nesten bare i Oslo at ikke omtrent alle fyrer med ved. I den kalde årstiden sier halvparten av de spurte at de fyrer ukentlig. Fyringsiveren øker med alderen, og jo lengre unna storbyene vi kommer.

– At de fleste fyrer jevnt i ovnen hele vinteren er gledelig, og som entusiast vil jeg også si forståelig! Ingenting er som varmen og lyset fra et ildsted i høst- og vintermørket, sier Steinar Vigdal, styreleder i Norsk Varme.

Varme følelser

Når vi sier ovn og peis tenker mer enn to av tre på varme, kos og hygge. Kvinner tenker først og fremst kos og hygge, mens menn tenker på varme. Lønnsom oppvarming er en god nummer tre for alle. Unge mennesker nevner også ildstedet som et hyggelig samlingspunkt, mens eldre sier dette i mindre grad.

– Vi er veldig glad for at vedfyring også har stor betydning for de unge! Dette med samlingspunkt kan også henge sammen med hva slags ovner folk har hjemme. Ofte har de eldre en mer lukket modell, mens yngre er vant til å ha rentbrennende ovner med mer glass. Ovner der du ser ilden godt, utgjør også et ekstra hyggelig sted å samles, sier Vigdal.

Viktig – men ikke alltid like lett

To av tre sier at vedfyring er mer eller mindre viktig for dem. Det gjelder særlig de som bor utenfor de store byene. De færreste mener de har problemer med å få tent opp i ovnen. De som synes det er vanskelig er enten unge, og bor sammen med voksne som tenner opp for dem – eller bor i en leilighet i en storby uten ovn.

– Dette viser viktigheten i å videreføre kunsten å fyre til de yngre generasjonene. Vi må sikre oss at ungdommen får et like tett og nært forhold til vedfyring som det vi i den eldre garde har, derfor må vi dele av vår kunnskap. Vedfyringens dag var en ypperlig anledning til å ha dette på agendaen i de norske hjem. Det ble en flott dag med stort engasjement, og vi gleder oss allerede til neste år, sier Vigdal.

les mer